Buljongkokt hjortkalv med messmörssås

4

Du behöver

  • 1 st hjortkalvstek
  • smör och olja
  • 4 l god hemkokt fond eller köpt flytande (höns,kalv eller vilt)
  • 1 st morot i bitar
  • 1 st rotselleri i bitar
  • 1 st gul lök i bitar
  • 1 st hel vitlök, delad
  • 2 st rökta chilipepparfrukter, finhackade
  • kryddpeppar, timjan, lagerblad, salt, kanelstång

Sås:

  • smör
  • mjöl
  • 1 dl messmör
  • grovhackade örter (persilja, rosmarin, timjan)
  • grillade grönsaker, t ex paprika, endive, majskolv, tomater
  • bröd

Gör så här

  1. Bryn steken i smör och olja blandat. Bind eventuellt upp köttet eller låt det stekas helt med ben.
  2. Koka upp buljongen med kryddor och grönsaker. Låt det vara en rätt kraftig smak på buljongen förutom saltmängden. Köttet skall nu sjuda under 1 timme minst. Prova med gaffel, det skall kännas mört.
  3. Lägg köttet på grillen så att det får en yta. Pensla gärna med lite olja och kryddor.
  4. Av den goda buljongen skall man nu göra en sås: Man kan reda av med smör och mjöl om man vill ha en tjockare konsistens, annars kan man tillreda endast buljongen med messmör och rikligt med hackade örter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept