Fylld minikalkon och potatismos

Anders Levén ny

Fylld minikalkon och potatismos

19 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 2 kg minikalkon
  • smör
  • salt
  • bomullsgarn

Fyllning:

  • 1 gul lök
  • 2 äpplen
  • 10 katrinplommon
  • 1 dl ströbröd
  • persilja, timjan, pepparkorn, farinsocker, grovsalt, anchochili

Sås:

  • 0,5 dl kalvbuljong
  • 10 cl portvin
  • majsstärkelse

Potatismos:

  • 400 g potatis mjölig (King Edward)
  • 400 g sötpotatis
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar
  • muskot

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skölj ur kalkonen väl och låt den sedan rinna ur ordentligt. Fräs lök i smör så att den får lite färg. Klyfta i äpplen och blanda i resten av fyllningen. Krydda mycket, lite starkare än normalt. Gnid gärna insidan av fågeln med salt. Fyll kalkonen med fyllning och sy igen med bomullsgarn.
  2. Bryn resten av smöret i en stor stekpanna. Lägg i kalkonen och stoppa in i ugnen 180°. Efter 15 min - slå i vatten och ös sedan ofta tills fågeln fått fin färg och ingen röd köttsaft kommer ur den. Detta tar ca 1-1,5 timme.
  3. Koka under tiden vanlig potatis och sötpotatis. Pressa potatisen i en potatispress. Värm mjölken och blanda ner i potatisen. Lägg i smör och krydda.
  4. Ta ut fågeln och låt den vila minst 10 min under folie eller under en bunke. Koka ihop stekskyn med kalvbuljongen och portvinet. Red av med lite maizena om man vill.