Wok från skilda världar

4

Du behöver

  • 400 g fläskhare eller färsk skinka
  • 150 g nyskalade räkor
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk ljus soja
  • 2 st torkade spanska pepparfrukter
  • 2 msk maizena
  • 100 g grov vattenkrasse (bunt)
  • 100 g broccoli
  • 100 g hela bambuskott
  • olja
  • färsk ingefära, citrongräs
  • Sötsur sås:
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl ananaskross
  • 1 dl socker
  • 2 msk ättika (12%)
  • lite vatten
  • färsk chili
  • jasmin- eller basmatiris till servering

Gör så här

  1. Sötsur sås: Koka ketchup, socker, ättika och ananas med lite vatten och krydda med färsk chili.
  2. Strimla köttet fint. Krydda med soja, sesamolja och smulade pepparfrukter och låt dra i 10 minuter. Blanda sedan med maizena för hand. Skär grönsakerna fint och tunt.
  3. Börja med att woka köttet i ganska mycket olja och het värme. Lyft upp och vila. Woka grönsakerna i samma olja när temperaturen åter stigit. Woktekniken innebär het temperatur och att råvarorna hela tiden är i rotation. Därför kan man tillaga krispigt och fettsnålt.
  4. Grönsakerna lyfts ur oljan och sedan blandas allt åter i wokpannan. Tillsätt räkor, riven ingefära, finstrimlat citrongräs, salt och eventuellt mera sesamolja.
  5. Servera med den hemlagade sötsura såsen och ångande ris.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept