Kokt högrev med kardemummadoft

4

Du behöver

  • 2 kg blandade rotsaker:
  • kålrot
  • palsternacka
  • rotselleri
  • gul lök
  • morot
  • vatten
  • salt
  • 2 kg högrev
  • vatten så att det täcker köttet
  • 1 st stor gul lök
  • 3 st lagerblad
  • 2 st morötter
  • 5 hela kardemummafrukter
  • 15 st svartpepparkorn
  • 15 st vitpepparkorn
  • 2 msk vinäger
  • salt

Gratängsås:

  • 4 msk smör
  • 7 msk mjöl
  • 9 dl av rotsaksavkoket
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar
  • kokta morotsslantar till servering

Gör så här

  1. Skala och hacka rotsakerna i jämnstora bitar. Koka dem en stund i vatten. De får inte bli mjuka eftersom de ska gratineras. Slå av vattnet och spara det till såsen.
  2. Täck köttet med vatten och tillsätt morötter, hel gul lök och kryddor. Koka tills köttet är mört. När kastrullen tas av plattan, tillsätt vinäger i buljongen. Låt sedan köttet svalna i sin buljong.
  3. Ta upp köttet och skär i tunna skivor.
  4. Gratängsås: Gör en bottenredning med smör och mjöl, slå på mjölken och grönsaksbuljongen. Koka upp och salta och peppra.
  5. Smöra en gratängform, lägg de förvällda rotsakerna i botten och slå på såsen.
  6. Servera gratängen och köttet med morotsslantar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept