Amerikansk helgstek med syltad pumpa

15 november 2007
8

Du behöver

  • 2 kg biffrad eller innanlår
  • salt, peppar, vitlök, basilika
  • chileflakes
  • späck i stavar + späcknål
  • 10 st steklökar (små)
  • 2 st morötter i bitar
  • 1 st liten rotselleri i bitar
  • 100 g smör
  • 1 dl portvin, vatten

Syltad pumpa:

  • 1 kg pumpa
  • 1,5 dl ättika (12%)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 1 st muskotblommor
  • kanelstång
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk senapsfrön
  • 3 dl socker

Gör så här

  1. Syltad pumpa: Skala och skär pumpaköttet i tärningar. Lägg i salt- och ättikslag över natten (vatten, ättika, salt). Lägg över en tallrik som lock. Häll av saften i en gryta och tillsätt övriga ingredienser och kryddor. Koka upp. Lägg i pumpan och småkoka i 5-10 minuter, den skall bli mjuk. Lyft upp pumpan och lägg i väl rengjorda glasburkar. Koka upp lagen kraftigt och slå över pumpan i burkarna. Tillslut på en gång låt stå helst i 3 veckor.
  2. Späcka köttet med späcknål och gnid in alla kryddor utom saltet. Bind köttet snyggt med bomullsgarn. Låt eventuellt stå över natten. Bryn sedan köttet och salta. Lägg i gryta eller långpanna. Lägg grönsakerna runt (klicka med smör). Stek i ugn 225°.
  3. Efter ca 20 min - tillsätt vatten och portvin och ös köttet väl var 10:e minut. Välj själv om ni vill ha köttet rosa eller genomstekt. Innertemperatur mäter man med ugnstermometer. Vill man ha riktigt rosa skall temperaturen vara knappt 60°. Skyn man har runt steken kan spädas med lite mer vatten under stektiden, koka sedan ihop skyn i en panna och servera till steken som kan skivas lite grovt med grönsakerna runt och den syltade pumpan till. Ett majsbröd passar bra till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept