Amerikansk helgstek med syltad pumpa

8

Du behöver

  • 2 kg biffrad eller innanlår
  • salt, peppar, vitlök, basilika
  • chileflakes
  • späck i stavar + späcknål
  • 10 st steklökar (små)
  • 2 st morötter i bitar
  • 1 st liten rotselleri i bitar
  • 100 g smör
  • 1 dl portvin, vatten

Syltad pumpa:

  • 1 kg pumpa
  • 1,5 dl ättika (12%)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 1 st muskotblommor
  • kanelstång
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk senapsfrön
  • 3 dl socker

Gör så här

  1. Syltad pumpa: Skala och skär pumpaköttet i tärningar. Lägg i salt- och ättikslag över natten (vatten, ättika, salt). Lägg över en tallrik som lock. Häll av saften i en gryta och tillsätt övriga ingredienser och kryddor. Koka upp. Lägg i pumpan och småkoka i 5-10 minuter, den skall bli mjuk. Lyft upp pumpan och lägg i väl rengjorda glasburkar. Koka upp lagen kraftigt och slå över pumpan i burkarna. Tillslut på en gång låt stå helst i 3 veckor.
  2. Späcka köttet med späcknål och gnid in alla kryddor utom saltet. Bind köttet snyggt med bomullsgarn. Låt eventuellt stå över natten. Bryn sedan köttet och salta. Lägg i gryta eller långpanna. Lägg grönsakerna runt (klicka med smör). Stek i ugn 225°.
  3. Efter ca 20 min - tillsätt vatten och portvin och ös köttet väl var 10:e minut. Välj själv om ni vill ha köttet rosa eller genomstekt. Innertemperatur mäter man med ugnstermometer. Vill man ha riktigt rosa skall temperaturen vara knappt 60°. Skyn man har runt steken kan spädas med lite mer vatten under stektiden, koka sedan ihop skyn i en panna och servera till steken som kan skivas lite grovt med grönsakerna runt och den syltade pumpan till. Ett majsbröd passar bra till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept