Gnocchi di patate

Du behöver

  • 1 kg kokt potatis, gärna mjölig
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl mjöl
  • salt och olja till kokvattnet

Sås:

  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt, peppar, muskot
  • 2 st äggulor
  • några blad färsk salvia
  • 1 dl riven färsk parmesan

Gör så här

  1. Pressa potatisen och blanda den snabbt med mjöl och salt till en deg. Knåda så lite som möjligt, så blir den bäst. Forma långa rullar, 3-4 cm tjocka, och skär dem i centimetertjocka skivor.
  2. Koka upp rejält med vatten, salta och droppa i lite olja. Lägg ner varje gnocchi med hålslev och koka tills de flyter upp. Låt dem rinna av på handduk.
  3. Sås: Smält smöret, vispa ner mjölet och späd med mjölken. Koka upp och smaka av med salt, peppar och muskot. Låt såsen svalna lite, rör sedan ner äggulorna.
  4. Varva gnocchi och bitar av salviablad i en smord ugnsfast form och slå såsen över (ta det försiktigt med salvian, den kan smaka intensivt). Strö över riven ost och gratinera i 225° ugn i cirka 10 minuter. Servera gärna med en sallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept