Torsk på höjden med potatispuck och rödvinssås

50 min
4
50 min
4

Du behöver

  • 500 g torskloins (utskuren ryggbit utan ben)
  • salt och grovmalen vitpeppar
  • lite smör
  • 20 st sockerärter

Rödvinssås:

  • 100 g torskben
  • 1 msk socker
  • 10 st kryddpepparkorn
  • salt
  • 1 msk timjan
  • 1 st morot, finskuren
  • 1 bit purjolök, finskuren
  • smör till stekning och montering
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl kalvsky

Potatispuckar:

  • 250 g kokt potatis
  • 1,5 dl majskorn
  • 2 msk fint tärnad rökt skinka
  • 3 st äggulor
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • muskot

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rödvinssås: Skala och finhacka moroten och purjolöken.
  3. Fräs torskben, socker, kryddor (ej saltet) och de finskurna grönsakerna i smör i en kastrull.
  4. Slå i rödvin och kalvsky och låt det hela reducera, det vill säga koka ner till minst hälften på svag värme. Skumma hela tiden. Det tar cirka 20 minuter.
  5. Koka under tiden potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Rosta majskornen lite snabbt i en stekpanna för att öka smaken.
  6. Sila såsen, smaka av med salt och montera i sista stund ned smör.
  7. Potatispuckar: Pressa den varma, kokta potatisen och blanda den med rostade majskorn, den tärnade skinkan, äggulor, olivolja och kryddor.
  8. Forma potatisen till puckar och stek dem gyllenbruna i en teflonpanna. Håll dem sedan varma.
  9. Lägg fisken i en ugnsfast form eller på en smort plåt. Krydda med salt och grovmalen vitpeppar och baka den i ugnen 10-15 minuter.
  10. Koka sockerärtorna lite hastigt i lättsaltat vatten och slunga dem sedan tillsammans med lite smör.
  11. Lägg majs- och potatispucken på tallriken och toppa med torsken. Slå såsen runtom. Garnera med de smörslungade sockerärterna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept