Saltinbakad gös med chilisås

4

Du behöver

  • 1 st gös, fjällad (hel) 1,5 kg
  • 1 st morot
  • 1 st gul lök
  • 50 g dill, hel med stjälkar
  • salt, peppar

Saltblandningen:

  • 4 dl vetemjöl
  • 4 dl grovt salt
  • 2 dl vatten

Sås:

  • 1 dl sambal olek
  • 3 st skalade tomater
  • 1 dl ketchup
  • 2 st limefrukter, pressade
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk socker
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Saltblandningen: Vispa ihop salt, mjöl och vatten och låt det hela stå för att svälla lite.
  3. Fyll den väl sköljda fisken med finstrimlad morot, lök och dill. Salta och peppra sparsamt. Lägg lite av saltblandningen på smörpapper och lägg fisken ovanpå. Klä in med resten av saltsmeten. In i ugnen och baka i ca 25-30 min, längre tid för tjockare fisk.
  4. Såsen: Den är en variant på mojosås, en chilisås från Kanarieöarna. Blanda socker och limesaft. Häll i ketchup, sambal och pressad vitlök. Blanda detta med mixade eller grovhackade tomater, salta.
  5. Servera gärna allt med kokt rykande ris.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept