Norsk torsk på rödbetsbädd

4

Du behöver

  • 2 kg torsk (rensad, fjällad och hel)
  • 1 st purjolök
  • 2 st selleristjälkar
  • vatten
  • smör
  • salt och peppar

Rödbetsbädd:

  • 2 st medelstora rödbetor
  • 3 msk socker
  • 150 g smör
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 5 dl fiskbuljong

Gör så här

  1. Skär loss filéer ur torsken. Ta bort skinnet. Skölj och torka av, ställ in i kylen. Skölj och strimla purjo och selleri i drygt tändstickslånga strimlor.
  2. Rödbetsbädd: Skala och skär rödbetorna i pyttesmå tärningar. Smält socker och smör till nötbrun färg i en kastrull. Vänd ner rödbetorna, häll i vinäger och buljong. Koka utan lock tills 2 dl av vätskan återstår. Rör ner smöret klickvis och smaka av med salt och peppar. Såsen ska inte koka mer, men hållas varm under lock.
  3. Ånga selleri och purjo knappt mjuka i smör och vatten. Salta och peppra. Stek fisken cirka 3 minuter på varje sida i stekpanna på medelvärme.
  4. Lägg upp rödbetor på varma tallrikar, lägg på fisken och garnera med purjo och selleri.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept