Luftiga gäddfärsqueneller

25 min
4
Luftiga gäddfärsqueneller
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Köket

Gäddfärsqueneller lätta som fjun med förförisk smörsås.

30 april 2009
Visa mer
25 min
4

Du behöver

  • 300 g gäddfärs
  • 2 st ägg
  • 4 dl grädde
  • salt
  • peppar

Sås:

  • 2 st hackade schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 st fiskbuljongtärning
  • grovmalen vitpeppar
  • 200 g smör
  • lite mjöl
  • salt
  • 1 krm socker

Gör så här

  1. Mixa den kalla gäddfärsen i matberedare tillsammans med salt, peppar och ägg. Tillsätt grädden försiktigt under omrörning, passa så att färsen inte blir varm.
  2. Forma små queneller med en sked och sjud dem försiktigt i lättsaltat vatten, 5-7 minuter.
  3. Lyft upp dem försiktigt på en handduk och låt dem droppa av.
  4. Sås: Fräs lök i smör och peppar, pudra med lite mjöl. Om du vill ha mindre fett, tillsätt i stället vin och lite vatten från quenellerna.
  5. Koka ihop tills halva vätskan är kvar, tillsätt rumsvarmt smör försiktigt under långsam kokning. Avsluta med salt och en nypa socker.
  6. Servera qunellerna med såsen och gärna med kokt eller pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept