Laxkroketter med grön sås

4

Du behöver

  • 500 g laxfilé eller skrap
  • 1 st liten lök, finhackad
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 st ägg
  • salt, peppar, muskot, spiskummin, gult senapsfrö
  • 3 dl inkråm från vitt formbröd
  • vetemjöl, ägg, ströbröd
  • olja att fritera i

Avokadosås:

  • 2 st avokadofrukter
  • 1 dl majonnäs
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk olivolja
  • 1 st färsk chilifrukt (halvstark), finhackad
  • grovsalt
  • isbergssallad till servering

Gör så här

  1. Mal laxen fint i köttkvarn och blanda med lök, ingefära, ägg och kryddor. Det vita brödets inkråm fungerar som stabilisator för att smeten skall bli lagom hård att fritera. Rulla till köttbullsstora bollar och ställ i kylen 1 timme på tallrik.
  2. Gör iordning tre skålar med mjöl, ägg och ströbröd. Dubbelpanera laxbollarna först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Fritera dem i olja, ca 180°.
  3. Avokadosås: Gröp ur avokadoköttet och mosa med gaffel. Blanda med övriga ingredienser, såsen får gärna vara lite stark
  4. Servera laxbollarna med avokadosåsen och isbergssallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept