Halstrad rökt lax med ljummen sallad och pepparrotssås.

4

Du behöver

  • 4 bitar rökt lax à 80 g
  • 1 knippe ruccolasallad
  • 1 huvud eklövssallad
  • 4 st tomater
  • 1 dl skivad salladslök
  • 3 msk finskuren gräslök
  • 8 st skivade skogschampinjoner
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
  • Pepparrotssås:
  • 2 dl kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk dijonsenap
  • 4 msk riven pepparrot
  • salt och peppar
  • 2 st tunt skivade schalottenlökar

Gör så här

  1. Pepparrotssås: Koka ner kycklingfond, vitvinsvinäger och schalottenlök till hälften. Tillsätt senapen, smöret och grädden, låt koka ihop. Späd med mjölk till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Mixa skummigt med handmixer och tillsätt den rivna pepparroten.
  2. Halstra den rökta laxen i riktigt varm panna, salta inte extra. Låt gå i ugnen på ca 120 grader i 10 minuter.
  3. Skölj salladssorterna noga. Skär tomaterna i kvartar och skär bort innanmätet. Skär gräslöken tunt. Skiva salladslöken tunt. Skär svampen i skivor. Stek svampen i smör, salta och peppra. Lägg den varma svampen i en bunke.
  4. Vänd runt salladen med den varma svampen och lägg som en boll på tallriken. Slå såsen runt och servera med laxen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept