Sushirullar

4

Du behöver

  • 3,5 dl sushiris (rundkornigt)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl risvinäger
  • 1 msk sake (risbrännvin)
  • 2 msk socker
  • 2 tsk havssalt
  • 100 g rå pinfärsk lax
  • 0,5 st färsk gurka
  • 6 st noriblad
  • wasabi (grön pepparrot)
  • syltad ingefära
  • 1 dl japansk soja

Gör så här

  1. Koka riset på följande sätt: Tvätta riset i vatten i en bunke med handen. Gnugga riset hårt. Låt det ligga i blöt i 30 minuter. Koka sedan i exakt uppmätt mängd vatten i en riskokare eller på spisen.
  2. Under tiden röres socker och salt ut i liten kastrull med vinäger och sake. Lyft ur riset i en trä- eller glasskål och blanda med vinäger-dressingen (försiktigt med träslev). Kornen skall vara kokta men hela.
  3. Sushirullar: Lägg noriblad med den matta sidan uppåt på en bambumatta och bred ut riset. Dra en sträng med wasabi över riset och sedan lax i stavar varvat med gurkstavar eller annan fyllning. Rulla ihop och fäst med hjälp av lite vatten. Skär rullarna i ca 2 cm tjocka skivor.
  4. Risbollar:
  5. Forma riset till bollar, lägg en liten klick wasabi på varje boll och en tunn skiva lax ovanpå.
  6. Servera sushin med soja och inlagd ingefära.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept