Två gånger sparris

4

Du behöver

Gratinerad sparris:

  • 1 kg gul sparris
  • socker/salt
  • 1,5 l vatten
  • 1 st citron
  • 100 g smör
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • Sparrissoppa:
  • smör att fräsa i
  • 1 st liten gul lök, finhackad
  • mjöl
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl grädde
  • färsk körvel
  • gräslök
  • ev 100 g lufttorkad skinka (tärnad)
  • ev citron

Gör så här

  1. Gratinerad sparris: Börja med att skala sparrisen ordentligt. Det är viktigt att allt skal tas bort för då upplevs inte sparrisen som träig. Skalen läggs i vatten och spolas i en halvtimme (sparas till soppan).
  2. Koka sparrisen i vatten med citron, socker och salt. Kokningen tar ca 20 minuter. Den skall vara spänstig men ej hård. Låt svalna i spadet (sparas till soppan). Stek sedan sparrisen i smör, strö över parmesan och gratinera lätt i ugn. Ät som förrätt eller varmrätt.
  3. Sparrissoppa: Den görs av de väl avrunna skalen som fräses i smör tillsammans med lök. Pudra med mjöl, slå i buljong och grädde och smaka av med sparrisvatten. Låt koka ihop. Servera med körvel och gräslök. Om man inte vill äta vegetariskt kan man servera soppan med tärnad skinka. Soppan kan om man vill kryddas med citron.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept