Dolmar från mellanöstern

4

Du behöver

  • 1 st lök, hackad
  • 3 msk majsolja
  • 2 dl ris (avorioris)
  • 10 st torkade aprikoser, tärnade
  • 1 msk russin
  • 4 dl vatten
  • 10 st sötmandlar, skalade och grovhackade
  • kanel, kryddpeppar, svartpeppar mald (ca 1 tsk av var)
  • 1 msk chilisås (klassisk)
  • 1 dl citronsaft
  • vinblad på burk

Gör så här

  1. Fräs lök i olja och tillsätt sedan riset. Fräs lite till och slå i vatten. Koka under lock ca 10 minuter. Tillsätt aprikoser, russin och mandel. Krydda med väl malda kryddor (kan t ex köras i mixer) lite salt och chilisåsen.
  2. Låt det hela koka på eftervärmen i ca 5 minuter.
  3. Vinbladen kan man lägga i lite varmt vatten en stund så går de inte sönder så lätt.
  4. Fyll sedan risblandningen i bladen, gör paket och lägg dem runt i trång kastrull, lager på lager och med ofyllda vinblad mellan våningarna. Täck sedan allt med vinblad överst och vatten så att det täcker. Slå över citronsaft och lägg på ett lock. Småkoka i 1 timme och låt det svalna under locket.
  5. Ät och njut som tillbehör på buffébordet.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept