Sushirullar

4

Du behöver

  • 3,5 dl sushiris (rundkornigt)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl risvinäger
  • 1 msk sake
  • 2 msk socker
  • 2 stk havssalt
  • 100 g rå pinfärsk lax
  • 1 dl japansk soya
  • 6 st noriblad
  • wasabi (grön pepparrot)
  • gurkstavar
  • syltad ingefära

Gör så här

  1. Shari (sushiris): Tvätta riset i vatten i en bunke och med handen som gnuggar riset hårt. Låt det sedan blötläggas i 30 minuter. Koka riset i exakt uppmätt mängd vatten i en riskokare eller på spisen.
  2. Under tiden röres socker och salt ut i liten kastrull med vinäger och sake, lyft ur riset till en trä- eller glasskål och blanda med vinägerdressingen (försiktigt med träslev). Kornen skall vara kokta men hela. Härefter kan man göra rullar eller små elipsformade risbollar.
  3. Rullar gör man på en bambumatta avsedd för detsamma. Noriblad med den matta sidan uppåt läggs på mattan och därpå breds riset ut. Dra en sträng med wasabi och sedan lax i stavar varvat med gurka eller annan fyllning, välj efter smak.
  4. Kuddarna göres så här: Lägg en liten klick grön pepparot på riset och skär en tunn skiva lax, lägg den på risbollen och servera med soyan och syltad ingefära.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept