Rökt lax med tryffel och rotsellericremé

4

Du behöver

  • 400 gr laxfilé norsk
  • grovt salt, senapsfrön
  • 1 st röklåda plus alspån (Anders har en sådan)
  • 1,5 dl olivolja
  • tryffelolja
  • salt, peppar, muskot
  • 25 gr parmesan färskriven
  • 1 dl kalvfond

Gör så här

  1. Här börjar man rotsellerin - det tar ca 10-15 minuter tills den är genomkokt, den ska kokas i vatten och lite salt. Tag ev. några droppar citron om man vill ha den extra vit. Låt den kallna.
  2. Nu röker vi den kryddade laxen i en aburök med alspån, det tar ca 10-12 minuter. Låt den sedan kallna.
  3. Pressa den kokta sellerin i en kastrull och blanda med olivolja, tryffelolja, kryddor och kanske lite av kokvattnet och sist den rivna parmesanen.
  4. Servera purén ganska rinnig på tallrik med den kalla laxen och några droppar fond.
  5. Som förrätt passar den väldigt bra med ett kryddigt vin till, kanske en fatlagrad chardonney från Australien
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept