Friterad babybläckfisk med rouille

4

Du behöver

  • 1 kg små babybläckfiskar/tuber
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • timjan, lagerblad, pepparkorn och salt
  • 1 st aubergine
  • olja att fritera i

Frityrsmet:

  • 4 st ägg
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl öl
  • salt, peppar, muskot
  • Rouille:
  • 4 st ägg
  • 3 dl mild olivolja eller majsolja
  • 1 dl vitt vin till blötläggning
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 st kokt kall mjölig potatis/eller inkråmet av vitt bröd
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Hittar man babybläckfisk så är det bäst, annars kokar man tuber i 10 minuter. Förväll bläckfisken som skall vara sköljd och rensad. Därefter kokar man bläckfisken tillsammans med grönsakerna (fint skurna) och kryddorna på svag värme i 20 minuter. Ingen stormkokning. Häll av och låt svalna. Vill man göra soppa kan man göra detta på spadet.
  2. Frityrsmet: Rör ihop äggulor, mjöl och öl och krydda. Låt svälla en stund. Vispa sedan äggvitor hårt och vänd i försiktigt.
  3. Vänd bläckfisken resp. aubergineskivona utan skal, först i mjöl och sedan i smeten. Fritera i olja i fritös eller kastrull 180°-190°. Tänk på säkerheten.
  4. Rouille: Låt saffran och paprika ligga i blöt över natten i vitt vin. Blanda väl vitlök, äggulor och saffransblandning. Häll under ständig omrörning oljan i fin stråle tills man får en fin konsistens. Såsen skall vara som en majonnäs. Pressa till sist i potatis och krydda med salt och peppar.
  5. Servera det friterade med rouillen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept