Kolatårta

Anders Levén 2 mars 2011
Kolatårta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
30 min
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Botten:

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 300 g rostad & riven/hackad mandel

Fyllning:

  • 1 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st äggula
  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Bottnar: Rosta mandeln i en torr panna. Mal eller hacka den fint.
  3. Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner nötterna/mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.
  4. Baka i 180 grader cirka 30-45 minuter.
  5. Kolasås: Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.
  6. Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. (Om det skär sig kan man mixa ihop med stavmixer.) Låt kallna.
  7. Bred krämen på tårtbottnen och servera.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Baktillbehör från kända varumärken

Baktillbehör Se fler

Fler goda recept