Semla

4

Du behöver

  • 1,2 kg vetemjöl
  • 200 g socker
  • 10 g salt
  • 15 g kardemumma
  • 50 g jäst
  • 2 st ägg
  • 0,5 l mjölk
  • 200 g smör
  • 300 g skållad sötmandel
  • önskad mängd socker + vatten
  • 3 dl vispad grädde
  • mjölk + vaniljstång till servering

Gör så här

  1. Gör som en vanlig bulldeg. Knåda i minst 15 min och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
  2. Mixa eller riv mandeln, blanda i skål med önskad mängd socker, använd vatten som bindemedel.
  3. Rulla deg i handen till små bollar. Jäs dem 1 timme. Grädda i 230 grader tills bullarna blir gyllenbruna.
  4. Klipp bort locken med sax, fyll med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket igen.
  5. Servera i djup tallrik med varm mjölk som kokat med vaniljstång.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept