Varmrökt seabass med blomkåls- och mandelkräm

15 november 2007
4

Du behöver

  • 4 hg fjällad seabassfilé med skinn
  • 1 msk grovt salt
  • 1 tsk grovmalen vitpeppar

Kräm:

  • 1 st stort blomkålshuvud
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl olivolja (extra virgin)
  • 1 dl skållad mandel
  • 2 msk vitvinsvinäger (Chardonney)
  • salt, vitpeppar, schalottenlök
  • Garnityr:
  • dill, olivolja

Gör så här

  1. Till detta behövs en ABU-rök, modell camping.
  2. Portionera fisken i fyra bitar, gnid in med salt, peppar och eventuellt dill och låt dra en timme i rumstemperatur under plastfilm. Tänd röken med alspån och lägg i fisken. Låt dra i ca 5 minuter på svag värme, ta av från värmen och låt vila ytterligare några minuter på svalt ställe. Under tiden börjar vi med blomkålskrämen!
  3. Plocka 1 dl riktigt små blomkålsknoppar och ställ åt sidan. Hacka resten av blomkålen grovt. Svetta den hackade blomkålen, schalottenlök och hälften av mandeln i lite olivolja. Häll sedan i mjölk och grädde och sjud tills det är mjukt. Kör i matberedare till en slät puré och salta och peppra. Rosta blomkålsknopparna med resterande mandel och avsluta med att vända i plockad dill.
  4. Arrangera på tallriken med purén och blomkålsknopparna först, sedan filén. Ringla en liten god vinägrett runt om vid serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept