Varmrökt seabass med blomkåls- och mandelkräm

4

Du behöver

  • 4 hg fjällad seabassfilé med skinn
  • 1 msk grovt salt
  • 1 tsk grovmalen vitpeppar

Kräm:

  • 1 st stort blomkålshuvud
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl olivolja (extra virgin)
  • 1 dl skållad mandel
  • 2 msk vitvinsvinäger (Chardonney)
  • salt, vitpeppar, schalottenlök
  • Garnityr:
  • dill, olivolja

Gör så här

  1. Till detta behövs en ABU-rök, modell camping.
  2. Portionera fisken i fyra bitar, gnid in med salt, peppar och eventuellt dill och låt dra en timme i rumstemperatur under plastfilm. Tänd röken med alspån och lägg i fisken. Låt dra i ca 5 minuter på svag värme, ta av från värmen och låt vila ytterligare några minuter på svalt ställe. Under tiden börjar vi med blomkålskrämen!
  3. Plocka 1 dl riktigt små blomkålsknoppar och ställ åt sidan. Hacka resten av blomkålen grovt. Svetta den hackade blomkålen, schalottenlök och hälften av mandeln i lite olivolja. Häll sedan i mjölk och grädde och sjud tills det är mjukt. Kör i matberedare till en slät puré och salta och peppra. Rosta blomkålsknopparna med resterande mandel och avsluta med att vända i plockad dill.
  4. Arrangera på tallriken med purén och blomkålsknopparna först, sedan filén. Ringla en liten god vinägrett runt om vid serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept