Rysk soppa

Du behöver

  • citron
  • 0,5 kg kokta rödbetor
  • (Kokas ca 20-25 minuter med skal i vatten ca 1.5 liter med 1 msk socker och 2 tsk salt)
  • 1 st gul lök
  • morot
  • purjolök
  • rotselleri
  • lagerblad
  • timjan
  • pepparkorn
  • potatis
  • mejram
  • salt
  • peppar
  • 1 liter köttbuljong eller grönsaksbuljong
  • 100 g kokt oxbringa ej rimmad
  • 1,5 dl smetana
  • Grovt rågbröd passar bra till eller skepparhalva.

Gör så här

  1. Koka köttet i vatten och salt tillsammans med 1 morot, purjolök, rotselleri, lagerblad, timjan och pepparkorn. (Koktid ca 2 timmar) Lägg sedan köttet under press på en plåt.
  2. Nu har du en god buljong att börja med.
  3. Strimla rödbetor och köttet i fina tändstickslånga strimlor.
  4. Fräs löken i en kastrull i lite smör och i med köttet och rödbetorna och slå sedan i köttbuljongen. Om man vill avstå köttinslaget så ersätter man buljongen med ett vegetariskt alternativ och köttet kan man ersätta med strimlad potatis.
  5. Detta kokas 10 minuter och kryddas lätt med lite smulad mejram ev timjan salt, peppar och pressad citron. Servera med bröd och smetana och lite friterad lök på toppen. Soppan mår bäst av att stå och dra ett par dagar.
  6. En öl till, och kanske en lilling
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept