Mormors tunnbröd

Du behöver

  • 12 hg rågsikt
  • 4 hg vetemjöl
  • 4 liter kokt potatis
  • 1 liter vatten
  • 12 dl mjölk
  • 125 g margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 80 g jäst

Gör så här

  1. Koka potatisen och låt kallna.
  2. Koka upp vatten och blanda i hälften av mjölet. Låt kallna lite. Tillsätt den ljumma mjölken och smula ner jästen samt resten av mjölet till en fast deg. Ev. lite grahamsmjöl så att den blir lagom tjock.
  3. Låt den jäsa upp ca 20 minuter.
  4. Mal eller riv den kokta potatisen, rör ner och arbeta degen smidig.
  5. Tillsätt kryddorna och rör om.
  6. Kavla degen väldigt tunt och avsluta med en kruskavel för att sedan grädda i bakugn.
  7. I och med att den gräddas i en gammaldags bakugn är det viktigt att värmen är lagom både under och över.
  8. Lycka till!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept