Krönt torsk med rödvinssås

4

Du behöver

  • 500 g torskloins (utskuren ryggbit utan ben)
  • 100 g torskben
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 1 msk timjan
  • 1 st morot, finskuren
  • 1 bit purjolök, finskuren
  • 100 g smör
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl kalvsky
  • 250 g kokt potatis
  • 1,5 dl majskorn
  • 2 msk rimmat nötkött
  • 3 st äggulor
  • olivolja
  • salt
  • grovmalen vitpeppar
  • muskot
  • 2 dl ärtor och rucolablad till garnering

Gör så här

  1. Gör såsen först. Fräs benen, sockret, kryddorna (ej saltet), den finskurna moroten och purjolöken i smör i en kastrull. Slå i vin och sky. Låt det hela reducera till minst hälften på svag värme, men kokande. Skumma hela tiden. Det tar ca 20 minuter. Därefter ska såsen silas, smakas av med salt och monteras i sista stund med smör.
  2. Under koktiden kan potatisen förberedas. Varm kokt potatis pressas och blandas med rostade majskorn (rostas snabbt i lite fett i stekpanna för
  3. Att förstärka smaken), det tärnade nötköttet, äggulor, olivolja och kryddor. Forma till 4 puckar som steks i teflonpanna. Håll dem sedan varma.
  4. Fisken delas i fyra fina bitar som kryddas med salt och grovmalen vitpeppar och ugnsbakas på smord plåt i knappt 200 grader i ca 10-15 minuter. Majs- och potatispucken läggs först på tallriken som kröns med torsken. Såsen slås sedan runt och allt pryds med lätt kokta sockerärtor som får smak av salt och smör. Garnera med rucolablad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept