Biffrad med svartpepprat yoghurtsmör

10

Du behöver

  • 1 kg biffrad
  • smör
  • några timjankvistar
  • 1 st citron
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • vit- och svartpeppar
  • 1 st svartrot
  • 1 st rak morot
  • 1 st palsternacka
  • 0,33 ask haricots verts
  • 50 g bacon
  • smör
  • salt
  • 1 l oxsvansfond
  • 0,5 st schalottenlök
  • 0,5 st vitlöksklyfta
  • smör
  • 1 dl balsamicovinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 tsk socker
  • 2 msk vit balsamicovinäger
  • 100 g matlagningsyoghurt
  • 120 g smör
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • salt
  • 600 g mandelpotatis
  • 20 g Kvibille Cheddar Special
  • 10 g smör
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 100 g broccolibuketter
  • 80 g riven ost, Kvibille Cheddar Special
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Helstekt biffrad: Putsa biffraden och dela den på längden till två jämnstora smalare bitar. Salta och peppra.Bryn köttet gyllenbrunt i smör. Rulla in dem i folie till två hårda rullar. Baka köttet i ugn vid 80° (tills innertemperaturen är 50°). Ta köttet ur folien och kyl ner.
  2. Skär det kalla köttet i portionsbitar à 140 g. Grilla snittytorna i en grillpanna och placera dem på galler. Före servering, värm i ugn tills köttets innertemperatur är 56°.
  3. Plocka bladen från timjankvistarna och finhacka dem. Riv skalet av halva citronen. Blanda olja, timjan, citronskal, lite salt och svartpeppar till en timjan- och citronolja.
  4. Smörslungade grönsaker: Skala rotfrukterna. Skär av ändarna på haricots vertsen. Dela morötterna på längden och dela därefter längderna en gång. Skär även palsternackorna på det sättet. Skär svartrötter, morötter, palsternackor och haricots verts i 4 cm långa bitar. Blanchera dem var för sig i lättsaltat vatten. Kyl i isbad.
  5. Skär baconet i fina tärningar och knaperstek det. Låt rinna av på papper. Fördela grönsakerna i tio plastmuggar med hål i tillsammans med lite smör. Ställ dem på ett bleck med papper under. Sätt blecket i kylen tills grönsakerna ska värmas innan servering. Värm grönsakerna i ugn med ånga i sju minuter. Ta ut grönsakerna och blanda ner ca 1/2 msk knaperstekt bacon, salta lite och låt rinna av på en handuk.
  6. Balsamicosky: Låt oxsvansfonden reducera tills endast 5 dl återstår. Finhacka schalottenlök och vitlök. "Svetta" löken i lite smör och häll på balsamicovinäger. Låt reducera tills 1/3 återstår. Sila bort löken och blanda oxsvansfond och balsamicoreduktion. Smaka av med salt, peppar och socker. Tillsätt den vita balsamicovinägern vid serveringen.
  7. Yoghurtsmör med svartpeppar:
  8. Låt matlagningsyoghurten rinna av. Rumstemperera smöret. Blanchera svartpepparkornen i tre omgångar. Torka dem i ugn på svag värme och mixa i en kryddmixer. Vispa smöret tillsammans med peppar och salt tills det är mjukt. Vispa ner yoghurten lite i taget. Spritsa yoghurtsmöret på smörpapper till en smal rulle. Låt stelna i frys. Skär innan servering upp smöret i portionsbitar. Låt det rumstemperera ca 20 min innan servering.
  9. Mandelpotatisbakelse:
  10. Skala och dela mandelpotatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt vätskan ånga bort. Riv osten. Blanda potatis, ost och smör till fast mos. Stansa ut moset till fem pucklar och ställ i kyl. När potatisen kallnat, dela puckarna på mitten och placera dem på ett djupt bleck. Plasta väl. Värm vid 80 grader ca 20 minuter innan servering.
  11. Broccoli och cheddarcreme:
  12. Blanchera broccolibuketterna i lättsaltat vatten och kyl i isbad. Mixa broccolin snabbt tillsammans med cheddarosten, blandningen skall ej bli slät. Värm den försiktigt med grädden och smaka av med salt och peppar. Broccoli- och ostcremen fördelas på mandelpotatisbakelserna vid servering.
  13. Uppläggning:
  14. Stjälp upp de smörslungade grönsakerna och knaperstekt bacon på vänster sida av tallriken. Placera mandelpotatisbakelsen till höger lite ovanför grönsakerna. Lägg köttet under potatisen på höger sida av tallriken och pensla köttet med lite timjan- och citronolja. Lägg ca en msk broccoli- och cheddarcreme över varje potatisbakelse. Rippla lite sås runt maten på tallriken. Servera yoghurtsmöret á part.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept