Älg med rotfruktspytt och rödlökskompott

4

Du behöver

  • 400 g älgytterfilé
  • 200 g urbenad rådjurssadel i 4 bitar
  • 4 st rosmarinkvistar
  • smör att steka i
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk riven pepparrot

Rödlökskompott:

  • 1 st stor rödlök (1,5 dl hackad)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk socker

Rotpytt:

  • 100 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • smör att bryna i
  • salt och nymalen vitpeppar

Sås:

  • 1 dl hallon och blåbär
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk smör
  • 0,5 msk socker
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. Trä upp rådjurssadlarna på rosmarinkvistarna och stek dem i smör. Salta, peppra och låt vila en stund. Stek även älgytterfiléerna i smör, långsamt ca 3 min på varje sida. Salta, peppra och låt vila.
  2. Rödlökskompott: Koka den hackade rödlöken med vitvinsvinägern och 2 msk socker.
  3. Rotpytt: Skala och tärna kålrot och rotselleri. Bryn i smör, salta och peppra.
  4. Sås: Tag undan några bär till garnering. Blanda resten med rödvin och koka ihop till hälften. Montera ner 2 msk smör, smaksätt med socker, salt och vitpeppar.
  5. Uppläggning: Fördela rotpytten på portionstallrikar, skiva älgytterfiléerna och arrangera dem ovanpå tillsammans med renspetten och rödlökskompotten. Strö över pepparroten, skeda såsen runt och garnera med bären.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept