Färsk pasta med parma och parmesan

35 min
4
Färsk pasta med parma och parmesan
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Matmakarna

Egen pasta är inte särskilt svårt att göra. Man kan kavla och strimla pastadegen för hand, men det underlättar betydligt med en pastamaskin!

12 oktober 2010
Visa mer
35 min
4

Du behöver

  • 2 ägg
  • 200 g durumvetemjöl
  • 200 g parmesanost, riven
  • 400 g parmaskinka i tunna skivor
  • 1 dl bladpersilja, strimlad
  • 3 st vitlöksklyftor, skalade
  • smör
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Väg äggen utan skal och väg sedan upp dubbla mängden mjöl.
  2. Kör ägg och mjöl i en matberedare tills det hela blir smuligt. Ta upp och forma till en pastadeg.
  3. Platta ut degen och kör den i omgångar genom en pastamaskin så att den blir tunnare och tunnare. Strimla degen sista omgången och lägg den åt sidan.
  4. Skala vitlöksklyftorna och stek dem i en panna med smör. Låt gärna gå färdigt i ugnen på 175 grader i 5 minuter.
  5. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig gryta. Lägg ner pastan och låt den koka i 2 minuter.
  6. Häll av vattnet, rör ner en klick smör, hälften av parmesanosten och persiljan.
  7. Fördela pastan i djupa tallrikar och lägg parmaskinka och vitlöksklyftor ovanpå. Strö över resten av parmesanosten och persiljan och dra några varv med pepparkvarnen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept