Vitpepparhalstrad lax med risotto och brynt svartrot

4

Du behöver

  • 600 g laxfilé
  • 600 g svartrot
  • smör
  • salt och nymalen vitpeppar
  • Risotto:
  • 300 g räkor
  • 2 st gula lökar, finhackade
  • 200 g ostronskivling
  • 200 g avorioris
  • 200 g parmesanost, riven
  • 2 st rödlökar, strimlade i båtar
  • 1 kruka basilika, finstrimlad
  • smör
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. Tag bort skinnet på laxen och skär den i 8 skivor, ca 1 cm tjocka. Halstra skivorna på ena sidan i het panna utan smör, salta och peppra. Vänd dem, dra pannan åt sidan och låt laxen gå färdigt på eftervärmen.
  2. Skala svartroten, dela den i 4 bitar och skär bitarna i skivor. Bryn skivorna i smör, salta och peppra.
  3. Risotto: Skala räkorna men spara skalen. Fräs gul lök och räkskal i en kastrull. Slå på 6 dl vatten och låt koka i 10 min till en räkbuljong. Riv ostronskivlingarna och bryn dem i smör, salta och peppra. Tillsätt riset, fräs runt och slå på 4 dl vatten. Låt det hela puttra en stund och när räkbuljongen är klar, sila den över risblandningen.
  4. När riset kokat färdigt, blanda i rödlöken, hälften av parmesanosten och hälften av basilikan. Smaka av med salt och vitpeppar. Vänd till sist ner räkorna.
  5. Vid serveringen, fördela risotton på portionstallrikar. Lägg laxskivorna ovanpå och toppa med svartrötterna. Strö resten av parmesanost och basilika över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept