Blåmusslor kokta i vin med osttoast och aïoli

4

Du behöver

  • 2 kg färska blåmusslor, väl tvättade
  • 1 st fänkål, strimlas
  • 2 st gula lökar, strimlas
  • 10 st vitlöksklyftor, finhackas
  • 6 dl vitt vin
  • 4 skivor formfranska
  • 250 g lagrad grevéost, rivs
  • 1 st äggula
  • 2 dl solrosolja
  • smör att fräsa i
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

  1. Fräs fänkål, gul lök och 6 av vitlöksklyftorna i lite smör i en stor gryta. Salta och peppra. Tillsätt musslorna och låt dem fräsa med. Häll på vinet, lägg lock på och låt alltsammans koka i 5 minuter. Drag åt sidan.
  2. Fördela den rivna osten på brödskivorna. Gratinera i ugnen på 225° tills osten blivit gyllenbrun.
  3. Lägg äggulan i en skål tillsammans med 4 vitlöksklyftor. Tillsätt oljan i tunn stråle under kraftig vispning tills aïolin tjocknar. Salta och peppra.
  4. Vid serveringen, fördela musselblandningen i djupa tallrikar. Slå över buljongen. Halvera osttoasterna och servera dem och aïolin vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept