Plaisir Sucré

Plaisir Sucré
Foto: TV4

En njutning av mjölkchoklad i olika former.

Dryckestips från Anders
Svart te, förslagsvis ”Harrods Blend 49”

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


4 oktober 2011
Visa mer
2h
4

Du behöver

Chokladchantilly

  • 145 g mjölkchoklad
  • 220 g grädde

Chokladganache

  • 100 g mjölkchoklad
  • 90 g grädde

Hasselnöts-daquoise

  • 50 g hasselnöt, finmalen
  • 70 g florsocker
  • 2 st äggvitor, stora
  • 2 msk socker
  • 100 g hasselnötter, grovhackade

Pralin

  • 100 g nutella
  • 50 g mjölkchoklad, smält
  • 10 g smält smör
  • 1,25 dl rice krispies

Chokladplattor

  • 12 tunna plattor av mjölkchoklad, 4*9 cm, köps färdiga eller tillverkas av smält choklad som breds ut på OH-film.

Gör så här

  1. Chokladchantilly
    Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
  2. Låt grädden koka upp och häll över chokladen. Rör om tills en slät smet bildas.
  3. Täck smeten med plastfolie och låt stå i kylskåp i 6 timmar.
  4. Chokladganache
    Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
  5. Låt grädden koka upp och häll över chokladen.
  6. Rör om tills en slät smet bildas.
  7. Låt svalna tills ganachen är tjock vid rumstemperatur och har konsistens som går bra att spritsa.
  8. Hasselnöts-daquoise
    Sikta den malda hasselnöten och florsockret tillsammans.
  9. Vispa äggvitorna tills toppar formas.
  10. Tillsätt gradvis sockret och fortsätt vispa till ett hårt skum.
  11. Vänd ner hasselnötsblandningen i äggvitorna.
  12. Bred ut smeten i en rektangel som är 20*10 cm på ett bakplåtspapper.
  13. Strö de grovhackade hasselnötterna över smeten och pressa försiktigt ner dem.
  14. Grädda 25-30 minuter i 165 grader.
  15. Pralin
    Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå.
  16. Sammansättning
    Låt daquoisen svalna och bre sedan pralinen över den.
  17. Skär i fyra rektanglar som är 4*9 cm.
  18. Spritsa ganache i ett zick-zack-mönster på en chokladplatta.
  19. Lägg ytterligare en chokladplatta ovanpå denna.
  20. Spritsa ganache i ett zick-zack-mönster på en av daquoise-bitarna.
  21. Placera chokladplattorna (med ganache mellan) ovanpå daquoisen.
  22. Upprepa för återstående portioner.
  23. Låt stå i kylskåp 10 minuter.
  24. Vispa under tiden chantillyn så att den har bredbar konstistens.
  25. Spritsa chantilly ovanpå var och en av portionerna.
  26. Placera ytterligare en chokladplatta på toppen av bakelsen.
  27. Sikta lite kakao ovanpå eller dekorera på annat sätt.
  28. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept