Martin Timells sotade laxrullar

Sotade laxrullar
Foto: Stefan Wettainen
Från Nyhetsmorgon

Använd färsk lax men frys den över natten innan du tillagar den för säkerhets skull.

Laxlyx
Använd gärna salmalax. Den paketeras nästan innan den kommit ur havet, det är därför den smakar så bra. Och, ja, den är lite dyrare än annan lax, men det är det värt.

15 juni 2013
Visa mer
6

Du behöver

  • 400 g laxfilé
  • 1 purjolök
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 tsk chilipulver
  • salt
  • svartpeppar

Sojadipp

  • 1,5 dl japansk soja
  • 0,5 tsk wasabi
  • 1 lime (saften)
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100 grader.
  2. Dela purjolöken och skölj den noga. Skär den i mindre bitar och låt dem torka i ugnen tills de är kolsvarta och snustorra.
  3. Skär laxfilén i lagom tjocka avlånga bitar.
  4. Rosta sesamfröna i en torr och het panna. Tillsätt chilipulver, salt och peppar. Lägg blandningen i en plastpåse tillsammans med den torra purjolöken och banka på den med baksidan av en kniv eller vad du har till hands.
  5. Rör ihop ingredienserna till dippen.
  6. Rulla fisken i purjolöksblandningen och doppa den i sojadippen innan ni äter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept