Banjan med Kabuliris

Banjan med Kabuliris
Foto: Jens Nordström

Banjan med Kabuliris

Av: Amina Yasini

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

Banjan med Kabuliris, en rätt från Afgahanistan.

Masala är en krydda som består av chili, curry, gurkmeja, koriander och senapsfrö. Om du inte har masalakrydda hemma kan du använda några av de kryddor som ingår i kryddblandningen.

Ingredienser

Kabuliris

  • 2,5 dl ris
  • 1,75 l vatten
  • 1 msk salt
  • 1 dl olja
  • 1 msk strösocker
  • 500 g morot
  • 200 g russin
  • 2 krm kardemumma
  • 200 g pistagenötter
  • 200 g sötmandel, hackad

Banjan

  • 2 aubergines
  • 0,5 l olja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 tsk salt
  • 1 msk färsk koriander
  • 1 msk masala

Till servering

  • yoghurt
  • bröd

Gör så här

Ris

  1. Blötlägg riset i minst 2 timmar.
  2. Sila av vattnet och koka upp riset med salt och 1,75 liter vatten i 8-10 minuter.
  3. Bryn socker i olja så att sockret smälter och börjar bubbla.
  4. Häll det över riset.
  5. Häll på ytterligare 3 msk vatten och låt koka på först hög värme i 3 minuter och därefter svag värme i 2 minuter.
  6. Skiva morötterna i tunna stavar.
  7. Fräs i olja tills de får en mjuk konsistens.
  8. Fräs russinen tills de blåser upp som små ballonger.
  9. Krydda med kardemumma.
  10. Blanda russinen, morötterna, mandel och pistagenötterna.
  11. Lägg upp riset på ett fat och häll blandningen på toppen.

Banjan

  1. Skala auberginerna och skär dem i skivor.
  2. Fräs i rikligt med olja tills de får en ljus brun färg.
  3. Lägg över auberginerna i en större gryta och pressa över vitlök.
  4. Häll på kryddor, salt, skivad paprika, färsk koriander och krossade tomater.
  5. Låt puttra på svag värme under lock i cirka 10 minuter och därefter utan lock i fem minuter.
  6. Servera med kabuliris, yoghurt och bröd.