Amerikansk pekanpaj

koket.se
Amerikansk pekanpaj
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Amerikansk pekanpaj

12 ingredienser

1,5 h

Ljuvlig dessertpaj med pekannötter och kola. Serveras med lättvispad grädde.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Pajskal

  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 15 g äggula [1 st]

Pekanfyllning

  • 200 g pekannötter [3 dl]
  • 150 g smör
  • 165 g ägg, rumstempererade [3 st]
  • 210 g farinsocker [3 dl]
  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 5 g salt [1 tsk]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]

Till servering

  • 4 dl grädde, mjukvispad

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke eller i en matberedare och blanda samman till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
  2. Kavla på en mjölad arbetsyta ut degen så den blir 3–4 mm tjock. Fodra en rund pajform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Ställ in i frysen 35-40 min.

Pekanfyllning

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Grovhacka pekannötterna, spara några hela till senare.
  2. Smält smöret i en kastrull. Vispa äggen luftigt i en bunke tillsammans med farinsocker, salt och strösocker. Vispa sedan ner det smälta smöret och tillsätt vetemjöl och pekannötter, blanda ordentligt.
  3. Häll i smeten i formen och toppa med hela pekannötter. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått en fin gyllenbrun färg och känns fast, cirka 25-30 min. Ta ut och låt svalna. Servera tillsammans med grädden.