Se till att ingredienserna är kylskåpskalla. Mixa allt utom vattnet i en matberedare till en sandig konsistens. Tillsätt några droppar vatten i taget till det blivit en deg.
Tryck ihop till en puck, plasta in och låt vila i kylen minst 20 minuter. Sätt ugnen på 190 grader.
Dela degen till två lika stora delar. Kavla ut degarna, gärna mellan bakplåtspapper till 3-4 mm tjocklek.
Blindbaka den ena pajdegen i en form. Nagga degen och grädda tills den fått fin färg. Pensla direkt med ägg uppvispat med lite grädde. Låt svalna helt.
Fyllning
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i stora klyftor.
Blanda socker (1 msk för sötare äpplen, 2 msk för syrliga äpplen), kanel, smör och mjöl i en skål. Lägg i äppelklyftorna och skaka runt tills de täckts av ett tunt lager.
Fyll pajskalet med äpplen och ställ upp klyftorna tätt intill varandra i en trevlig form.
Använd nu den andra utkavlade pajdegen som ett lock. Fäst ihop i kanterna (fukta fingrarna i lite vatten), pricka locket så fukten kan komma ut och grädda därefter pajen en bit ner i ugnen tills den har fått färg och doftar himmelskt. Tar runt 45-60 min. (Gör du minipajer tar det runt 12-15 minuter)
Serveras varm med lite vaniljglass eller en vaniljkräm.