Amerikansk klassisk äppelpaj

johan hedberg

Amerikansk klassisk äppelpaj

12 ingredienser

1 h 30 m

En äppelpaj på klassiskt amerikanskt vis - maffig, god och kaneldoftande!

Tips! Prova göra minipajer och använd en muffinsform som pajformar!

Ingredienser

pajdeg

  • 500 g vetemjöl
  • 100 g florsocker
  • 2 krm salt
  • 250 g smör
  • isvatten

Pensling

  • 1 ägg, uppvispat
  • grädde

Fyllning

  • 8-10 syrliga äpplen, gärna gravensteiner
  • 1-2 msk strösocker
  • 2-3 tsk malen kanel
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 50 g smör, rumsvarmt

Gör så här

Pajskal

  1. Se till att ingredienserna är kylskåpskalla. Mixa allt utom vattnet i en matberedare till en sandig konsistens. Tillsätt några droppar vatten i taget till det blivit en deg.
  2. Tryck ihop till en puck, plasta in och låt vila i kylen minst 20 minuter. Sätt ugnen på 190 grader.
  3. Dela degen till två lika stora delar. Kavla ut degarna, gärna mellan bakplåtspapper till 3-4 mm tjocklek.
  4. Blindbaka den ena pajdegen i en form. Nagga degen och grädda tills den fått fin färg. Pensla direkt med ägg uppvispat med lite grädde. Låt svalna helt.

Fyllning

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i stora klyftor.
  2. Blanda socker (1 msk för sötare äpplen, 2 msk för syrliga äpplen), kanel, smör och mjöl i en skål. Lägg i äppelklyftorna och skaka runt tills de täckts av ett tunt lager.
  3. Fyll pajskalet med äpplen och ställ upp klyftorna tätt intill varandra i en trevlig form.
  4. Använd nu den andra utkavlade pajdegen som ett lock. Fäst ihop i kanterna (fukta fingrarna i lite vatten), pricka locket så fukten kan komma ut och grädda därefter pajen en bit ner i ugnen tills den har fått färg och doftar himmelskt. Tar runt 45-60 min. (Gör du minipajer tar det runt 12-15 minuter)
  5. Serveras varm med lite vaniljglass eller en vaniljkräm.