Amerikansk citronmarängpaj

Amerikansk citronmarängpaj
Foto: TV4

Den här syrligt goda pajen kunde lika gärna kallas tårta. Den kan serveras till en kopp kaffe eller som dessert. Det är viktigt att sikta florsockret till fyllningen för att få den jämn. Du behöver en pajform med löstagbar botten och aluminiumfolie.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

Pajbotten

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 2 st citroner
  • 75 g smör

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2-4 dl strösocker

Gör så här

  1. Skär smöret till pajbottnen i mindre bitar. Smula med fingertopparna samman mjöl och smör eller kör några ögonblick i matberedare. Sätt till vatten och kläm ihop till en deg. Knåda så lite som möjligt. Sätt ugnen på 200°.
  2. Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten. Låt formen stå kallt ca 30 minuter. Fäst aluminiumfolieremsor runt kanten så att inte degen kryper ner. Förgrädda pajskalet 10 - 15 minuter i 175° på nedersta falsen tills den fått lite färg.
  3. Smält smöret till fyllningen. Sikta florsockret genom en finmaskig sil. Vispa sönder äggen lätt och blanda med florsocker, saften av citronerna och avsvalnat smör. Fyll blandningen i pajskalet Grädda 15-20 minuter i 175° , tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna. Sätt ugnen på “grill” och höj temperaturen en aning.
  4. Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Bred marängsmeten över pajen. Grädda pajen under grillelementet under uppsikt tills den blir gyllenbrun.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept