American fantasy cake

American fantasy cake
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Marita Widman
Marita Widman

American fantasy cake

Av: Marita Widman

Från: Hela Sverige bakar

24 ingredienser

Choklad- och hallontårta med smörkräm, jordnötssmör och maränger.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner tårta

Choklad- och hallonbotten

  • 330 g vetemjöl [5,5 dl]
  • 40 g mörkt muscovadosocker [0,5 dl]
  • 300 g strösocker [3 dl]
  • 120 g kakao [3 dl]
  • 15 g bakpulver [3 tsk]
  • 9 g salt [1,5 tsk]
  • 180 g ägg [3 st]
  • 350 g mjölk [3,5 dl]
  • 180 g rapsolja [2 dl]
  • 500 g frysta hallon

Mjölkchokladganache

  • 200 g mjölkchoklad
  • 100 g grädde [1 dl]

maräng

  • 2 äggvitor
  • 100 g strösocker [1 dl]
  • 3 g citron, saft från (0,5 tsk)

Smörkräm

  • 750 g osaltat smör
  • 270 g florsocker [4,5 dl]
  • 30 g vaniljextrakt [2 msk]
  • 100 g grädde [1 dl]
  • valfri pasta- eller hushållsfärg

jordnötssmör

  • 600 g salta jordnötter
  • 2 msk honung

Montering

  • färska hallon
  • valfri dekor

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka hallonen i en kastrull till de mjuknat. Sila hallonen och mät upp 300 gram puré. Tillsätt muscovadosockret i hallonpurén, rör om till purén är helt slät.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Vispa ihop (för hand) ägg, mjölk och rapsolja. Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Häll i hallonpurén och rör till du har en slät smet.
  4. Smöra tre formar à 20 cm och lägg bakplåtspapper i botten. Häll lika delar smet i varje form. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna.

Mjölkchokladganache

  1. Hacka mjölkchokladen i mindre bitar. Värm grädden (får ej koka).
  2. Slå den varma grädden över mjölkchokladen och rör om till all choklad har smält. Låt svalna men ej stelna.

Maräng

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Blanda äggvitor, 1/3 av sockret och citron. Vispa försiktigt tills det börjar skumma. Häll ner resten av sockret och vispa på hög hastighet till du har en fast maräng.
  3. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut marängen på plåten. Grädda i ca 45 min.

Smörkräm

  1. Vispa det rumsvarma smöret ljust och luftigt. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa ca 1 min. Tillsätt grädde och vaniljextrakt, fortsätt vispa till allt är väl blandat. Färga till valfri färg med pastafärg alt. hushållsfärg.

Jordnötssmör

  1. Mixa jordnötterna till de är krämiga. Blanda med honungen.

Montering

  1. Skär bort ev ojämnheter som kan ha blivit på tårtbottnarna så de har en jämn yta. Lägg första botten på en tårtbricka, lägg ett lager jordnötssmör på botten och sedan smörkräm. Sätt några färska hallon i smörkrämen. Sedan lägger du nästa botten ovanpå smörkrämen och upprepar samma sak. Avsluta med att lägga sista botten högst upp. Nu ska du ha flera lager med smörkräm, hallon och jordnötssmör.
  2. Spackla hela tårtan med smörkrämen och jämna till alla kanter och toppen av tårtan så den får jämna kanter. Kyl tårtan så att smörkrämen stelnar.
  3. Ta fram tårtan och häll den avsvalnade mjölkchokladganachen på toppen av tårtan och låt lite av ganachen rinna nedför sidan på tårtan. Kyl tårtan så ganachen hinner stelna.
  4. Dekorera med valfri dekor, ex. marängen, spritsad smörkräm, strössel, färska hallon, färska ätbara blommor m.m.