Alla recept från Väderkanalen på Gondolen

Alla recept från Väderkanalen på Gondolen

Sommaren är här och då sänder TV4 Väderkanalen måndag till fredag varje dag för att vi tittare ska kunna ha superkoll på vädret. På fredagarna lagar Erik Lallerstedt mat i direktsänding. Recepten och tipsen hittar du här.

10 juli - Erik Lallerstedts tips om grilla kött

1) Putsa fläskfilén fri från senor. Om det är lite fett kvar så gör inte det något (det smälter bort vid tillagning och ger smak). Dubbelvik stjärtbiten så att tjockleken på fläskfilén blir jämn längs med hela filén. Blötlägg bindgarn av bomull och bind upp fläskfilén. Salta och svartpeppra rikligt.

Grilla tills innertemperaturen är ca 65 grader. Grilla inte på direktvärme. Tag av från grillen. Rulla in i aluminiumfolie och låtet köttet vila däri i cirka 5-10 minuter.

2) Putsa ryggbiffen fri från senor. Dela biffen på längden och bind upp med blötlagt bomullsgarn. Salta och svartpeppra biffen. Grilla köttet. Lyft köttet från grillen. Rulla in i aluminiumfolie och låt köttet vila i 5-10 minuter.

Generella tips
Grilla inte på direktvärme.

Om du grillar på kol - sprid då ut kolet i kanterna av grillen.

Om ni grillar på gasolgrill - ha ej brännaren på direkt under köttet.

Temperaturer för nötkött
Rare: 48c i kärntemperatur
Medium: 52c i kärntemperatur
Well done: 58c i kärntemperatur

17 juli - Grilla fisk på rätt sätt


1) Rimma fisken (lägg i saltlag) dagen innan ni ska grilla så att köttet blir lite fastare och fisken blir lättare att hantera.

Grilla helst på teflongrillgaller, så blir fisken lättare att ta bort.

Fisken är färdig när fiskens ”lameller” lätt släpper ifrån varandra.

Om du använder termometer ska köttet vara 43 grader.

Drinktips

3 juli
Champagnetips

Taittinger Brut Reserve
339:-
Art.nr. 7422

Billecarte-Salmon Brut Reserve
329:-
Art. nr. 7454

Paqua Rose de Pinot
79:-
Art. nr. 7712

Alkoholfri bubblig fördrink, görs i champagneflöjt eller vinglas, 1 cl citronjuice, 1 cl valfri syrup. Fyll upp med bubbelvatten.

10 juli
Longdrinks
Tom Collins: Görs i highball-glas eller litet rakt ölglas. Fyll glaset med iskuber, häll i 2 cl citronjos, 1 cl sockerlag (1 tskd socker), 6 cl gin och toppa av med soda. Rör om och garnera med cittronskiva.

Fläderväder (alkfri): Görs i highball-glas eller litet rakt ölglas. Fyll glaset med iskuber, häll i 3 cl citronjos, 3 cl Fläderråsaft och toppa av med soda. Rör om och garnera valfritt.

17 juli
Sours
Margaritha: Fukta kanten på ett margarithaglas (eller cocktailglas) med limejos och doppa i flingsalt. Fyll shakern med iskuber och häll i 3 cl limejos, 1 cl sockerlag (1 tsk socker), 2 cl Cointreau (Triple Sec) och 4 cl tequila. Skaka väl och sila av i glaset.

Götlaborg (alkoholfri): Fyll shakern med iskuber. Slå på 1 cl limejos, 2 cl apelsinråsaft och 6 cl tranbärsjos. Skaka och sila av i cocktailglas.



Mia Öhrns recept

Erik Lallerstedts recept