Alla hjärtans smörgåstårta

Alla hjärtans smörgåstårta
Foto: TV4

Detta är en smörgåstårta som lämpar sig speciellt för Alla hjärtans dag. Om du väljer att baka vårt bröd går det bra dagen innan tårtan ska göras. Det är viktigt att brödet är helt kallt. Du som vill kan använda färdigköpt bröd och bara göra fyllningen. Den fyllda tårtan ska stå kallt i 2 timmar, så ta med det i planeringen.

3 april 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • Bröd:
  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 2 dl vatten, 37 grader
  • 1 msk flytande margarin
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 5-6 dl vetemjöl

Tårtfyllning:

  • bordsmargarin
  • 100 g kallrökt lax i bit
  • 250 g räkor med skal
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 dl chilisås
  • 30 g röd stenbitsrom (1/2 burk)
  • 0,5 dl finklippt dill
  • 1 msk finhackad rödlök
  • svartpeppar

Till dekoration:

  • 0,5 slanggurka
  • 1 kruka gröna sallatsblad
  • 0,5 citron
  • 150 g Kallrökt lax i skivor
  • 30 g röd stenbitsrom
  • 30 g svart stenbitsrom
  • dillkvistar
  • 1 dl fint hackad persilja

Gör så här

  1. Bröd: Smula jästen och lös upp den i vattnet. Rör ner margarin, socker, salt och så mycket mjöl att det blir en fin blank deg. Täck och låt jäsa i 30 minuter. Slå upp degen och arbeta igenom den. Platta ut till en tjock kaka och lägg i väl smord form, 25-27 cm. Nagga med gaffel och jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 200°. När degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med fingret är den färdigjäst. Grädda 25-30 minuter längst ner i ugnen. Låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du gör tårtan.
  2. Skär laxen i bit i tunna strimlor. Skala och hacka räkorna ganska grovt. Hacka äggen och blanda med lax, räkor, crème fraiche, majonnäs och chilisås. Hacka rödlöken fint. Rör i röd rom, dill, lök och svartpeppar.
  3. Skär brödet i form av ett hjärta. Dela brödet i tre och bre margarin på samtliga bottnar. Bre ett tjockt lager fyllning på den undre botten, aningen mindre på nästa och resten på den översta botten. Tryck ihop försiktigt och stryk bort eventuellt överflöd runt tårtans kant. Svep tårtan i plast och ställ i kyl i 2 timmar. Tårtan kan stå över natten.
  4. Hacka persiljan fint. Skär gurkan i skivor och halvera dem. Skiva citronen. Lägg sallatsbladen som en bädd på ett serveringsfat. Placera tårtan ovanpå och lägg citron- och gurkskivor runt om. Lägg den skivade laxen på tårtan, lägg på räkorna och klicka på rommen. Toppa med klickar av majonnäs. Klappa in kanten med persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept