Älgfärsbiffar med kantarellsås och lingoncoleslaw

1 h 15 m
4
Älgfärsbiffar med kantarellsås och lingoncoleslaw
Foto: TV4

Rustik husmanskost. Älgfärsbiffar med kantarellsås, ugnsrostade rotfrukter och en lingoncoleslaw.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

5 november 2015
Visa mer
1 h 15 m
4

Du behöver

Älgfärsbiffar

  • 500 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk oxfond
  • 1-2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör, till stekning

Kantarellsås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl eller maizena redning
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk viltfond
  • 1 msk soja
  • 2 msk rödvinbärsgelé
  • 1,5 dl kantareller
  • salt
  • peppar

Ugnsrostade rotfrukter

  • 8 medelstora potatisar i klyftor
  • 6 medelstora morötter delade i stavar
  • 4 palsternackor delade i stavar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 knippa färsk timjan, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • några klickar smör

Lingoncoleslaw

  • 300 g vitkål
  • 2 gröna äpplen
  • 2 dl gräddfil
  • 1,5 majonnäs
  • 1 tsk fransk senap
  • 2 msk rårörda lingon
  • salt
  • peppar
  • ev några frysta lingon

Gör så här

  1. Älgfärsbiffar
    Bryn den hackade gula löken i lite smör.
  2. Blanda färsen, den stekta löken, ägg, finhackad vitlök, crème fraîche och oxfond till en fin smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Dela färsen i lagom stora delar och forma till biffar.
  4. Stek på medelvärme i smör ca 5-6 minuter på varje sida. Man kan med fördel låta biffarna gå med rotfrukterna på slutet.
  5. Kantarellsås
    Stek finhackad schalottenlök i lite smör.
  6. Blanda ner vetemjölet och rör om ordentligt. Späd därefter med vatten, fond och grädde. Vispa ordentligt så att eventuella klumpar löser sig.
  7. Låt koka upp och häll i soja, rödvinbärsgelé och kantareller. Låt småkoka på låg värme i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
  8. Ugnsrostade rotfrukter
    Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Lägg de delade rotfrukterna i en stor långpanna. Ringla över rapsoljan, mal över svartpeppar och salta rikligt. Lägg därefter dit finhackad timjan. Blanda runt allt med händerna.
  10. Innan man ställer in i ugnen sprid ut ett par smörklickar på rotfrukterna. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills rotfrukterna fått fin färg och är mjuka.
  11. Lingoncoleslaw
    Blanda den finstrimlade kålen med de rivna äpplena i en bunke. Tillsätt gräddfil, senap, majonnäs och rårörda lingon. Smaka av med salt och peppar.
  12. Låt gärna salladen stå någon timme i kylen innan servering. Vid servering kan man strö över några hela lingon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept