Älgfärsbiffar med kantarellsås och lingoncoleslaw

Älgfärsbiffar med kantarellsås och lingoncoleslaw
Foto: TV4

Älgfärsbiffar med kantarellsås och lingoncoleslaw

Av: Stefan - Ludvika

Från: Halv åtta hos mig

37 ingredienser

1 h 15 m

Rustik husmanskost. Älgfärsbiffar med kantarellsås, ugnsrostade rotfrukter och en lingoncoleslaw.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgfärsbiffar

  • 500 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk oxfond
  • 1-2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör, till stekning

Kantarellsås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl (eller maizena redning)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk viltfond
  • 1 msk soja
  • 2 msk rödvinbärsgelé
  • 1,5 dl kantareller
  • salt
  • peppar

Ugnsrostade rotfrukter

  • 8 potatisar i klyftor
  • 6 morötter delade i stavar
  • 4 palsternackor, delade i stavar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 kruka färsk timjan, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • några klickar smör

Lingoncoleslaw

  • 300 g vitkål
  • 2 gröna äpplen
  • 2 dl gräddfil
  • 1,5 majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk rårörda lingon
  • salt
  • peppar
  • ev några frysta lingon

Gör så här

Älgfärsbiffar

  1. Bryn den hackade gula löken i lite smör.
  2. Blanda färsen, den stekta löken, ägg, finhackad vitlök, crème fraîche och oxfond till en fin smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Dela färsen i lagom stora delar och forma till biffar.
  4. Stek på medelvärme i smör ca 5-6 minuter på varje sida. Man kan med fördel låta biffarna gå med rotfrukterna på slutet.

Kantarellsås

  1. Stek finhackad schalottenlök i lite smör.
  2. Blanda ner vetemjölet och rör om ordentligt. Späd därefter med vatten, fond och grädde. Vispa ordentligt så att eventuella klumpar löser sig.
  3. Låt koka upp och häll i soja, rödvinbärsgelé och kantareller. Låt småkoka på låg värme i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.

Ugnsrostade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg de delade rotfrukterna i en stor långpanna. Ringla över rapsoljan, mal över svartpeppar och salta rikligt. Lägg därefter dit finhackad timjan. Blanda runt allt med händerna.
  3. Innan man ställer in i ugnen sprid ut ett par smörklickar på rotfrukterna. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills rotfrukterna fått fin färg och är mjuka.

Lingoncoleslaw

  1. Blanda den finstrimlade kålen med de rivna äpplena i en bunke. Tillsätt gräddfil, senap, majonnäs och rårörda lingon. Smaka av med salt och peppar.
  2. Låt gärna salladen stå någon timme i kylen innan servering. Vid servering kan man strö över några hela lingon.