Limerimmad torsk med sky och skaldjurstopping

4

Du behöver

Fisken

  • 400 g torskrygg
  • 1 st lime, rivet skal
  • Flingsalt, efter smak

Topping

  • 200 gr räkor med skal
  • 1-2 st havskräftor
  • 1 bit färsk ingefära, ungefär ½ valnötsstor
  • 1 msk färsk koriander, strimlad
  • 2 tsk mild olivolja
  • 1 st tomat

Skyn

  • Skalen från skaldjuren
  • 1 msk matolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • Resten av tomaten från toppingen
  • 1 bit spansk chilipeppar
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Potatispuck

  • 2 st filodegsark storlek 20x20 cm
  • 2-3 dl färdig potatismos
  • 1 msk basilika, finhackad
  • 1 st äggula
  • 2 msk riven parmesan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skyn och topping
    Skala skaldjuren och behåll skalen.
  3. Grovhacka köttet och lägg i en skål.
  4. Skär loss yttre skalet på tomaten så att bara kärnan blir kvar. Spara resten till skyn.
  5. Tärna skalet fint och blanda med köttet, ställ in det i kylskåpet .
  6. Grovhacka kärnan.
  7. Krossa skalen grovt och fräs på i hög värme i lite matolja.
  8. Lägg i tomatkärnan och puré, finhackad chili och vattnet.
  9. Fräs på i ytterligare några minuter.
  10. Slå på vinet, låt koka upp.
  11. Sila bort skalen och häll tillbaka i kastrullen igen, sjud till ung hälften återstår.
  12. Smaka av med salt.
  13. Gå vidare till toppingen. Finhacka ingefäran och blanda samman med oljan, koriandern och tomat/skaldjurs röran. Smaka av med salt och peppar.
  14. Fisken
    Dela fisken i 4 mindre portionsbitar.
  15. Ställ i lätt smord ugnsfastform.
  16. Strö över flingsalt, citronskal och vitpeppar.
  17. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter innan tillagning.
  18. Ställ in i ugnen i ca 35 minuter (temperaturen i mitten på fisken bör vara 52-54 grader).
  19. Potatispuck
    Rör samman potatismoset med ägget, basilikan och osten.
  20. Bred ut ett ark filodeg, pensla olivolja emellan och lägg på nästa.
  21. Sprid sedan över så pass mycket potatismos i att du kan göra en rulle och försluta .
  22. Låt vila någon stund i kylskåp.
  23. Tag ut och skär i 3-4 cm höga puckar.
  24. Sätt ugnen på 180 grader.
  25. Gratinera stubbarna i 6-8 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept