Zucchiniplättar

Zucchiniplättar
Foto: Johan Lindskog

Farligt beroendeframkallande squashcrêpes.

Receptet ger 25 små plättar.

Servera med en klick svalkande fast yoghurt smaksatt med vitlök eller mynta eller

tzatziki

.

Alexandras special! Grädda plättarna i våffeljärn!

1 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 st zucchini
  • 350 g mjölig potatis
  • 1 st gul eller röd lök
  • 2 st vitlöksklyftor, ev
  • 150 g fetaost
  • 1 st tjock skiva chèvre
  • 3 st ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vetemjöl (spara lite till paneringen)
  • Salt efter behov – smaka av eftersom osten är salt
  • 2 tsk vitpeppar
  • 2 msk färsk basilika eller dill, ev
  • Smör och olivolja att steka i

Gör så här

  1. Skölj zucchinierna och skala potatisen.
  2. Riv båda halvgrovt.
  3. Salta och låt ligga och dra en stund tills vattnet runnit av.
  4. Pressa noga ut den sista vätskan med händerna.
  5. Finhacka löken och vitlöken och smula sönder osten.
  6. Vispa äggen lätt, blanda i crème fraiche och vetemjöl i en skål tills det blir en skön, rinnande massa.
  7. Se till så att mjölet inte klumpar sig.
  8. Släng i squash och potatis, lök och vitlök, salt och vitpeppar och rör om ordentligt.
  9. Vill du kan du hacka i basilika eller dill i smeten.
  10. Låt den sedan stå och vila en stund.
  11. Forma plättarna, panera i vetemjöl och grädda dem gyllenbruna i lika delar smör och olja.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept