Rödvinsbräserad högrev med två sorters morötter

Från Nyhetsmorgon

En av deltagarna i tävlingen Årets kock 2009 presenterar härmed ett recept som med fördel kan ätas på nyår eller vid andra festliga tillfällen.

29 december 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g högrev
  • salt och peppar
  • 3 dl rött vin
  • 2 st lagerblad
  • 1 st kvist rosmarin
  • 6 st kvistar timjan
  • 0,5 st vitlök
  • 10 st vitpepparkorn

Syrlig dillsky

  • 2 dl kalvbuljong
  • spad från Högreven
  • 1 st gul lök
  • 0,25 st vitlök
  • dillstjälkar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk ättika

Morotspuré

  • 600 g skalade morötter
  • 1 st vitlöksklyfta, skivad
  • 3 msk crème fraiche
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 st citron, skal och saft
  • salt och peppar
  • 600 g sparrispotatis

Morotssallad

  • 400 g morot (skalad)
  • 1 dl dill (plockad)
  • 2 msk schalottenlök (finhackad)
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Salta och peppra högreven. Bryn i het panna. Lägg ner högreven i en hög gryta och häll i resterande ingredienser till grytan. Koka på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar.
  2. Bryn löken och vitlöken till såsen i en gryta, häll på kalvbuljongen. Ta upp den färdiga högreven och sila ner spadet i såsgrytan. Koka bort hälften av spadet. Sila av såsen en gång till och smaka av med ättika. Vispa ner smöret.
  3. Skär ner morötterna till purén i mindre bitar. Rosta bitarna i ugnen tillsammans med vitlöken tills de blir mjuka. Häll upp morötterna i en mixer och häll i mjölk och crème fraiche. Mixa till en slät puré. Smaka av med citron, salt och peppar.
  4. Skala sparrispotatisen och koka mjuk i saltat vatten.
  5. Hyvla morötterna till salladen med en potatisskalare, marinera dem med citron, olja. salt och peppar. Häll ner dillen.
  6. Skär upp köttet i 4 delar och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept