Blåmusselsoppa med Öring och rökta räkor

30 min
4
30 min
4

Du behöver

  • 4 st Öring (fjällad & filèad) á 120 g
  • 100 g rökta räkor (skalade)
  • salt
  • vitpeppar

Musselsoppa:

  • 1 l musselbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 2 st schalottenlök (skivad)
  • 3 st sjärnanis
  • 10 g timjan
  • 2 st lagerblad
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar

Citronaioli:

  • 0,5 st citron, skal och saft
  • 2 st äggulor
  • 2 dl matolja
  • 0,5 msk fransk senap
  • 0,5 st vitlök, pressad
  • salt
  • peppar

Jordärtskockskompott:

  • 500 g jordärtskockor
  • 1 st schalottenlök (finhackad)
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,25 st citron, saften
  • salt
  • peppar
  • 1 dl dill, grovhackad

Gör så här

  1. Musselsoppa: Reducera ner buljong och vin till hälften tillsammans med kryddorna och löken.
  2. Häll på grädde och mjölk och låt koka upp. Smaka av med salt &peppar. Sila av.
  3. Jordärtskockskompott: Skala skockorna och koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mossa med potatisstöt.
  4. Blanda i crème fraiche och lök. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Håll varm till servering.
  5. Citronaioli: Vispa äggulorna med citronskal och vitlök. Vispa försiktigt ner oljan. Smaka av med citronsaft, fransk senap, salt och peppar.
  6. Fisken: Salta och peppra öringen, halstra den sedan i en stekpanna.
  7. Koka upp soppan. Lägg fisken i mitten på tallriken, arrangera ett par klickar med aioli runt fisken och placera räkorna där i. Garnera med ett par småkvistar dill.
  8. Rör ner dillen i kompotten och servera den i en skål bredvid. Sätt fram tallrikarna och häll upp soppan vid bordet. Servera med ett gott nybakat bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept