Bitterballen

Bitterballen

Av: Alexander - Eskilstuna

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

4h 15 min

Bitterballen är ett köttigt tilltugg som kommer från Holland.

Välkomstdrink
Kaanapali sunset, en champagnedrink från the beach bar på Maui – Hawaii.
Champagne: Paques et Fils, premier cru, från Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay
Cognac: Courvoisier VSOP

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Alexander rulla sina Bitterballen.

Ingredienser

portioner
  • 300 g kalvkött, putsat (alternativt högrev eller kycklingfilé)
  • 4 kvistar persilja, finhackad
  • 2 dl kalvbuljong (alt kyckling eller kött)
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk olja
  • 150 g ströbröd
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • muskot (efter smak)

Gör så här

  1. Bryn köttet.
  2. Tillsätt vatten och låt det småputtra tills köttet är genomkokt och mört.
  3. Skär köttet i mycket små bitar.
  4. Värm smöret i en stekpanna och rör i mjölet.
  5. Låt det stå på svag värme i ca 2 min och rör om då och då.
  6. Rör i den kalla buljongen och fortsätt att röra tills det blir en slätt sås.
  7. Blanda sedan i köttet och persiljan och låt det koka sakta i ca 2 minuter.
  8. Smaksätt med salt, peppar och muskotnöt.
  9. Häll över blandningen i en djup tallrik.
  10. Släta till det och låt det stelna i kylskåpet i minst 2 timmar.
  11. Blanda ägg, mjölk och olja i en djup tallrik.
  12. Strö ut ströbrödet på en platt tallrik.
  13. Ta ut köttblandningen (kallas för ragout) från kylskåpet och lägg det på en skärbräda.
  14. Skär upp i jämna portioner.
  15. Gör en boll av varje portion, tills du får ca 10 bollar.
  16. Rulla bollarna försiktigt i ströbrödet.
  17. Efter det i äggblandningen, samt en gång till i ströbrödet. Det är viktigt att bollarna är helt täckta med ströbröd.
  18. Lägg sedan bollarna i kylskåpet igen, i minst 1 timme.
  19. Värm frityroljan till 180 grader.
  20. Fritera nu dessa ”bitterballen” i ungefär 4- 5 minuter.