Tzatziki, serundeng, pisang goreng och krupuk udang

1h 30 min
6
Tzatziki, serundeng, pisang goreng och krupuk udang
Foto: TV4

Tzatziki, serundeng, pisang goreng och krupuk udang är tillbehören till Alexanders indonesiska gårdsfilé och stekt basmatiris.

Här hittar du receptet på

Gårsfilén och basmatiriset

som tillbehören är tänka till.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

19 oktober 2010
Visa mer
1h 30 min
6

Du behöver

Satésås

  • 1 st lök
  • 500 ml tomat, krossad
  • 500 ml vatten
  • 3 msk sambal olek
  • 3 msk mushroom soja
  • 3-4 st vitlöksklyftor
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 500 g krämigt jordnötssmör, ca

Tzatziki

  • 2 st gurkor, stora
  • 5 dl crème fraiche
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • Chilipulver, efter smak

Serundeng

  • 100 g kokosflingor
  • 2-3 cm ingefära, färsk
  • 1 st vitlök, hel
  • 1 st lök, liten
  • 1 msk koriander
  • Olivolja
  • 0,5 dl jordnötter
  • 0,5 st citron eller lime

Pisang goreng

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kallt vatten
  • 0,5 msk bakpulver
  • 2 msk bananer, kraftiga

Krupuk udang

  • 1 pkt räkchips
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Indonesisk satésås
    Skär löken i små bitar och fräs i en stekpanna som rymmer minst 2 liter.
  2. Tillsätt krossad tomat och vatten.
  3. Rör om och värm på mellan värme. Det skall vara riktigt varmt, men får ej koka.
  4. Tillsätt sambal olek och mushroom soja.
  5. Pressa i vitlöksklyftorna och smaksätt med salt och peppar.
  6. Blanda i jordnötssmöret.
  7. Ta en liten portion åt gången. Använd gärna en större sked och en stekspade. Släta till jordnötssmöret tills det är helt upplöst och du får en slät krämig sås.
  8. Tzatziki
    Skala, dela och kärna ut gurkorna.
  9. Skär gurkorna i ca 3-4 mm tjocka skivor.
  10. Pressa vitlöken i crème fraichen.
  11. Salta och peppra och blanda i gurkskivorna. Låt den gärna stå en timme i kylskåpet före servering.
  12. Dekorera med chilipulver.
  13. Serundeng
    Skär lök, ingefära och vitlök i mycket små bitar och blanda noggrant med kokosflingor och koriander.
  14. Ta lite olivolja i en stekpanna och bryn kokosblandningen på mellanvärme under konstant omrörning, tills den får en gyllenbrun färg.
  15. Blanda i jordnötter och pressa på lite citron eller lime, rör om och häll över i en skål.
  16. Serundeng är ett kallt tillbehör som man strör över riset.
  17. Pisang goreng
    Frityrsmeten gör du genom att blanda 1 dl vetemjöl, 1 dl kallt vatten och ½ msk bakpulver i en bunke.
  18. Skala och skär 2 kraftiga bananer på längden och sedan på halva.
  19. Vänd bananerna i frityrsmeten och fritera i 180 grader i 2-3 minuter eller stek dem i en stekpanna gyllenbruna.
  20. Låt de friterade bananerna rinna av på hushållspapper och servera som tillbehör.
  21. Krupuk udang
    Fritera chipsen i olja på 180 grader i ca 15-20 sekunder, tills de expanderar till stora fluffiga kex.
  22. Låt rinna av på hushållspapper.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept