Albondigas i tomatsås

Albondigas i tomatsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Albondigas i tomatsås

24 ingredienser

Kryddstarka köttbullar i tomat- och sherrysås ingår i det spanska tapasköket. Detta recept fungerar både som plockmat och som huvudrätt. Då räcker den till 4 personer och smakar bra serverad med risoni eller någon annan pastasort. Använd spansk olivolja.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blandfärs
  • 2 skivor vitt bröd, dagsgammalt
  • 2 msk vatten
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 silverlök
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 1 ägg
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm pimento de la vera (eller 1 krm vardera av kajennpeppar och chipotlepasta)
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2-3 tsk salt
  • olivolja, till stekning

Tomatsås:

  • 500 g hela konserverade tomater
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk chilisås
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 kvistar färsk oregano
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl Fino sherry
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala och hacka löken fint. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken, tillsätt tomater, chilisås, vinäger, oregano och honung. Låt allt sjuda i ca 10 minuter. Mixa såsen med stavmixer och sila den, krydda med salt och peppar. Spetsa såsen med sherryn precis före servering.
  2. Skär bort kanterna från brödet och blötlägg det i vattnet. Skala och finhacka vitlök och silverlök. Dela paprikorna, ta bort kärnorna och skär paprikan i ytterst små tärningar. Fräs lök och paprika i en panna på medelstark värme utan att de tar färg. Tillsätt persiljan och låt svalna. Lägg köttfärsen i en stor bunke och blanda den ordentligt med 2 tsk av saltet så att färsen binder/drar ihop sig. Tillsätt ägg, brödblandning, grönsakshack, paprikapulver och pimento de la vera och blanda så att färsen känns smidig och homogen.
  3. Ta en liten klick av färsen och gör ett stekprov i en het panna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och kajenn. Forma till 20 stora köttbullar och stek dem i olivolja. Slå på tomatsåsen och koka ihop några minuter. Servera rätten antingen som tapas eller med kokt pasta.