Ålasmörgås

Ålasmörgås
Foto: TV4

Ål hör sensommaren och hösten till. Flatrökt ål är en härlig specialité som med fördel kan serveras på en bit tunn kavring. Det här är en läcker entrérätt eller en enkel lunch. Svalt öl passar bra till och kanske en liten nubbe? Den som så önskar serverar äggulan bredvid i en separat kopp.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g flatrökt ål i skivor
  • 4 skivor kavring
  • smör
  • 1 knippa gräslök
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Bre kavringskivorna med smör. Täck dem väl med tunna skivor flatrökt ål. Hacka gräslöken och lägg den ovanpå ålen.
  2. Separera äggvitan från gulan. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Äggvitan kan du laga maräng av. Den går utmärkt att frysa in.
  3. Antingen gör du en urgröpning i gräslöken och låter försiktigt gulan glida på plats, eller så serverar du den i separat kopp.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept