Ålaladåb

Ålaladåb
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ålaladåb

17 ingredienser

Dillen kan bytas ut mot andra örtkryddor, som körvel, dragon eller bladpersilja. Den som så önskar kan även slå lite vitt vin i ålspadet. Det går lätt att stjälpa upp aladåben om formen ett ögonblick spolas i lite hett vatten. Ålaladåben passar bra att servera på buffé eller julbord.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg ål, flådd [ca 600 g rensad]

Lag:

  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 0,5 gul lök
  • den gröna från en purjolök
  • några persiljestjälkar
  • några dillstjälkar
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 morot
  • 2 msk citron, pressad

gelé:

  • 8 gelatinblad, + lite vatten
  • 2 äggvitor

Garnering:

  • 2 ägg, hårdkokta
  • dillvippa
  • morotsskivor, från ålkoket

Du behöver också:

  • tandpetare

Gör så här

  1. Skölj ålen noga. Fläk upp den och skär försiktigt bort ryggbenet. Lägg ihop den i sin ursprungliga form och skär i 2 cm tjocka skivor. Stick i en tandpetare i varje så att de håller ihop. Skala och dela löken. Ansa persilje- och dillstjälkar och selleri. Skala moroten och skiva den.
  2. Mät upp vattnet till lagen i en kastrull. Lägg i salt, pepparkorn, lök, purjo, persilja, dill, selleri och morot. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Lägg då i ålbitarna och pressa ner citronsaften. Skumma och låt sjuda i 10-15 minuter.
  3. Ta upp ål och morotsbitar med hålslev. Sila lagen och låt den svalna. Lägg gelatinbladen i blöt i lite vatten. Mät upp 7 1/2 dl av lagen. Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner äggvitor och gelatin i ålspadet. Koka upp långsamt och rör hela tiden med en trägaffel. Sjud en kort stund och sila lagen. Låt den kallna men inte stelna.
  4. Kyl en skål. Skiva äggen. Häll lite av gelén i skålen. Vicka runt skålens kanter så att ett ca 1 cm tjockt lager gelé fastnar. Klä skålens botten med ålbitar, dillvippor, morots- och äggskivor. Häll på lite gelé och låt den stelna innan nästa lager läggs på. Avsluta med ett lager gelé och ställ skålen i kylskåp att kallna ordentligt före servering.