Alas kurdiska soppa, soob

90 min
4
Kurdisk soppa
Foto: tv4

Alas kurdiska soppa med skalad råg, torkad lime och berberrisbär.

Soppan ska koka upp en gång till efter du har bytt vattnet, sen ska den endast småkoka på lågvärme. Soppan kan få gärna stå o dra sig 10 min innan servering, då kommer alla smaker fram bättre. /Ala Abasi


26 mars 2014
Visa mer
90 min
4

Du behöver

  • 0,75 dl skalad råg
  • 8 dl vatten
  • 5 torkade lime
  • 6 dl kycklingfond
  • 1 dl morötter, finhackade
  • 0,5 dl berberrisbär, skölj noga och låt stå i vatten i 20 min
  • 3 msk vermicellipasta/angel hair-pasta

Röra

  • 3 msk olivolja/matolja
  • 1 stor gul lök, grovriven på rivjärn
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl bladpersilja, finhackad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt (smaka av innan du saltar, då buljongen innehåller salt)

Gör så här

  1. Börja med att skölja rent den skalade rågen, koka upp den med 6 dl av vattnet, låt sjuda i cirka 20 minuter.
  2. Finns det vatten kvar kan du sila av rågen och koka upp den på nytt med resterande vatten, kycklingfonden och den torkade limen i ytterligare 20 minuter.
  3. Därefter häller du i de finhackade morötterna. Låt soppan fortsätta sjuda medan du förbereder röran.
  4. Värm upp en stekpanna, häll i oljan och tillsätt lök. Stek löken mjuk och tillsätt tomatpurén, låt allting stekas på låg värme i 2-3 min.
  5. Häll i sedan persilja, paprikapulver och timjan och låt allt gotta sig ytterligare 1-2 minuter.
  6. Häll i röran i soppan och blanda väl. Smaka av soppan med salt.
  7. När rågen har blivit tre gånger sin ursprungliga storlek och morötterna har blivit mjuka kan du hälla i vermicellipastan och berberrisbären. Låt allting få koka med soppan i 10-15 minuter till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept