Akvavitsill

Från Nyhetsmorgon

Kocken Fredrik Eriksson gästade Nyhetsmorgon och bjöd på några av Tore Wretmans klassiska rätter. Här är den mycket populära akvavitsillen.

7 maj 2016
Visa mer

Du behöver

  • 4 urvattnade sillfiléer
  • 4,5 dl vatten
  • 2 dl vinäger
  • 150 g socker (knappt 2 dl)
  • 25 hela kryddpepparkorn
  • 20 vitpepparkorn
  • 2 hela nejlikor
  • 4 lagerblad
  • 0,5 tsk kumminfrön
  • 0,25 tsk anisfrön
  • 1 bit citronskal
  • 5 cl akvavit

Till garnering

  • 0,5 äpple, i tunna skivor
  • 0,5 skalad citron i tunna skivor
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 liten morot. i strimlor
  • 1 liten lök, i skivor
  • 3 kvistar dill

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med vinäger, socker, peppar, nejlikor, lagerblad, kummin, anis och citronskal. Rör tills sockret är löst och lagen är klar. Låt den kallna.
  2. Skär de väl avtorkade sillfiléerna på diagonalen i 2 cm breda bitar. Lägg filéerna i en skål med flat botten så att de ser hela ut. Slå den kalla lagen över sillen. Ställ i kylskåpet över natten.
  3. Garnera med äpple, citron, enbär, morotsstavar, lök och dill i rader. Slå akvaviten över inläggningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept